Wat zijn essentiële oliën?

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën worden ook wel de levensenergie van de natuur genoemd. Essentiële oliën zijn de aromatische vloeistoffen die worden gewonnen uit plantaardig materiaal. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld het hout (takken, wortels of stam), de schil (van vruchten of bast van een boom), blaadjes, zaden, vruchten, bloemblaadjes (bloesem). Dat verklaart ook meteen waarom sommige oliën kostbaarder zijn dan andere. Het heeft alles te maken met de hoeveelheid beschikbaar materiaal en de hoeveelheid winbare oliën van dat materiaal. Essentiële oliën worden doorgaans gewonnen door een stoom destillatieproces of door middel van compressie, waardoor de oliën wel 100 tot 10.000 maal geconcentreerder zijn dan de plant zelf.
Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature antibacterieel. Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen voor reactie in dat gebied van het lichaam. Veel essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt als voedingsupplement, om vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen. Door de geschiedenis heen zijn essentiële oliën in verschillende culturen al veelvuldig toegepast vanwege hun medicinale en therapeutische werking. wetenschappelijke studies bevestigen steeds meer de enorme voordelen van essentiële oliën voor onze gezondheid.

Wat is het verschil tussen essentiële en plantaardige oliën?
Plantaardige olie, is olie die wordt verkregen uit de vettere delen van een plant, zoals zaden, noten, vruchten of pitten. Deze olie heeft een goede vochtinbrengende werking en dat komt omdat deze soorten oliën erg vettig zijn. Door het vettige karakter is dit soort olie ook heel geschikt voor massage. Essentiële oliën worden verkregen uit het hout (takken, wortels of stam), de schil (van vruchten of bast van een boom), blaadjes, zaden, vruchten, bloemblaadjes (bloesem) en zijn alles behalve vettig. Essentiële oliën worden verwezen naar plantaardige oliën ( Jojoba, kokos, avocado, olijf, druivenpit, etc ) als draagolie die gebruikt wordt om de sterkte van therapeutische klasse essentiële oliën te verdunnen als we die op de huid aanbrengen.

Hoe ruiken essentiële oliën?
Precies naar het soort boom, vrucht, struik, bloesem, schil van een vrucht of plant. En dat betekend dat sommige essentiële oliën niet bepaald lekker ruiken. Wat vaak gebeurt is dat bedrijven van alles en nog wat toevoegen, zodat de olie lekker gaat ruiken. Hierdoor gaat de kwaliteit zo erg achteruit dat het minder of helemaal geen effect meer heeft. En wist je dat elk bedrijf wat minimaal 5% in zijn producten aan plantaardige materialen stopt mag zeggen dat het 100% natuurlijk is? Veel mensen weten dat helemaal niet, ook al staat er 100% zuivere olie op een flesje, dit is helaas vaak niet het geval. Ruik daarom eerst aan de olie of dat het niet te zoet ruikt, of dat de geur totaal niet overeen komt met de geur van de boom, vrucht, struik, bloesem, schil van een vrucht of plant. De oliën van Young Living zijn gegarandeerd 100% zuiver.

Het effect van essentiële oliën
Bij het gebruik van de olie komt de geur direct binnen via het limbisch systeem. Ook wel ons emotionele brein genoemd, dat net wat sneller reageert dan de neo-cortex, waar onze rationele en analytische gedachtes gevormd worden. Dit is waarom een geur gekoppeld aan een bijzondere herinnering jaren later nog net zo’n sterke emotie op kan roepen.
Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam.
Op deze manier gaat de werking van de essentiële olie op je gemoedstoestand voorbij aan het rationele brein en heeft een direct effect op je welzijn. Zo kan de olie meteen een kalmerend, opwekkend of euforisch effect hebben dat een direct effect heeft op je lichaam en geest.

Hoe werk je met essentiële oliën?
De oliën kunnen op verschillende niveaus hun werk doen. Op fysiek, emotioneel, spiritueel en cognitief vlak. Elke olie heeft zijn eigen eigenschappen en kwaliteiten op verschillende niveaus

* Ik ben niet medisch onderlegd. Ik stel geen diagnose, behandel niet en schrijf geen medicijnen voor en geef geen medisch advies. Ook al zijn de essentiële oliën van Young Living veilig om te gebruiken, ik raad altijd aan om bij medische klachten of voorgeschreven medicatie eerst met je huisarts te overleggen voordat je overgaat tot het gebruik van essentiële oliën. Daarnaast wordt alle aansprakelijkheid voor schade, direct of indirect, als gevolg van het gebruik van deze informatie geheel uitgesloten.